Nieuws

Ik hou nog steeds van appeltaart

Vanaf 13-03-2015 is er een nieuw boek verkrijgbaar over de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel bij kinderen en jongeren 'Ik hou nog steeds van appeltaart'

Per jaar krijgen de ouders van zo'n 19.000 kinderen (tot vierentwintig jaar) te horen dat hun kind Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft opgelopen, bijvoorbeeld door een val, ongeluk, vechtpartij, neurologische aandoening of ziekte.

NAH zie je vaak niet meteen aan de buitenkant, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben voor het verdere leven van een kind of puber en zijn gezin. Afhankelijk van de plaats en aard van het letsel kan het kind bijvoorbeeld problemen in het dagelijks functioneren, het leren, gedrag en de belastbaarheid blijven ervaren. Dit betekent ook dat ouders, het onderwijs en de hulpverlening voor de uitdaging worden gesteld om voor deze leerlingen een − vaak langdurig − zorg- en onderwijstraject te realiseren.

Dit praktische handboek geeft ouders een kijkje in de veranderde hersenen van het kind, zodat ze beter kunnen begrijpen wat er nodig is, thuis en op school. Ze krijgen tips voor hun eigen verwerking, die van andere gezinsleden en voor het terugvinden van rust en balans in hun leven. De omgeving snapt beter wat zich afspeelt en krijgt handvatten om het gezin te ondersteunen.

Voor de leerkracht biedt dit boek inzicht in de veranderde leefwereld van het kind, praktische uitleg en heldere, toepasbare handelingsadviezen.

● Wat kun je als leerkracht doen om de leerling bij te staan en te begeleiden in de eerste periode na het letsel?
● Hoe krijg je zicht op wat er veranderd is in het functioneren van de leerling en wat is nodig om hem zo optimaal mogelijk te laten functioneren?
● Hoe ga je om met de zorg die de leerling nodig heeft op langere termijn? Wat is haalbaar, waar liggen de grenzen van de betrokkenen?

Uitvoering:paperback met flappen
Formaat:17 x 24 cm
Omvang:160 pagina's
ISBN9789491806360

Het boek is te bestellen bij: Pica uitgeverij, Bol.com, Paagman, van Stockum, nrclux cultuurwebwinkel

 

Duizenden kinderen lopen hersenletsel op

Per jaar lopen zo'n 12.000 kinderen en 7000 jongeren hersenletsel op. De oorzaak is meestal een harde klap tegen het hoofd door een ongeval of mishandeling. 

Foto:  ANP

In een kwart van de gevallen is een hersenaandoening de boosdoener.
Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool in samenwerking met onder meer de Hersenstichting en het Erasmus MC. De resultaten werden donderdag bekend.

De organisaties vinden dat er meer aandacht moet komen voor de gevolgen van zogeheten niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Nu worden deze te veel gebagatelliseerd, zeggen de onderzoekers.
''De gevolgen van NAH, vooral op leren en gedrag, zijn vaak niet zichtbaar en hebben een forse impact op ontwikkeling en participeren van de jongere en het gezin.''
Volgens de organisaties zijn er nog niet eerder onderzoeken uitgevoerd naar NAH bij jongeren.

Daarom is er geen vergelijkingsmateriaal, en is niet duidelijk of de aantallen toe- of afnemen.

 
Door: ANP
Ga naar boven